Кредити за хора с увреждания

4.8/5 - (6 votes)

Кредити за хора с увреждания с ТЕЛК

Банките основно гледат на платежоспособността на клиента и неговата кредитна история. Кредиторите не отказват официално да издадат заем на хора с увреждания, но щателно проверяват платежоспособността на човек с увреждания. За инвалид от трета група с доказателство за доход е по-лесно да тегли заем, отколкото за инвалид от първа група.

Ако човек с увреждане няма работа и живее само от обезщетения за инвалидност, ще бъде трудно да получи заем. Банките искат да печелят от лихви, така че не им е изгодно да дават пари на хора, които ще забавят плащанията или просто ще спрат да плащат.

Ако човек с увреждане има работа от вкъщи или получава допълнителен доход от отдаване на недвижим имот под наем, това ще увеличи шансовете за одобрение на заявлението.

Кредит за пенсионери по болест

За да не получавате постоянни откази, помислете предварително за следните точки.

  • Независимо дали сте на работа или не. Стабилната работа с възможност за потвърждаване на приходи вдъхва доверие. 
  • Съгласете се с комплексна застраховка. Ще трябва да платите за такава полица, но сумата ще бъде включена в цената на заема. Например сключете застраховка в случай на смърт или загуба на работа. Банките най-често отказват да дават пари на хора с увреждания, ако не желаят да се застраховат.
  • Намерете финансов гарант. Ако нямате работа, а живеете само от социални помощи, никой няма да ви даде пари без финансов гарант. Желателно е това да е човек с положителен кредитен рейтинг и стабилна заплата.
  • Заем, обезпечен с недвижим имот. Без работа или допълнителни доходи? Банката няма да издаде заем, дори ако се съгласите на застраховка. Но има шанс да получите пари – оставете нещо като обезпечение на кредитора. Например кола или апартамент.

Хората, които са получили първа група инвалидност, имат най-ниски шансове за получаване на заем. Хората с първа група увреждания имат сериозни здравословни проблеми, а за банките това са рискове.