КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ

Кредитните консултанти са хората, които рекламират продукта “бързи кредити”, търсят клиенти, обслужват настоящите и събират вноските от тях. В последно време това е най-дефицитната позиция на пазара на труда. Компаниите за бързи кредити постоянно търсят кредитни консултанти, но желаещи няма.

Позицията кредитен консултант не е от най-престижните за голяма част от обществото. Но при правилна работа един кредитен консултант без проблеми, би си докарвал повече от 1200лв месечно след 7-8 месеца работа. Проблема е, че малко хора стават за тази работа и още по-малко биха издържали толкова време за да дочакат добрите дни. Има кредитни консултанти, които си докарват над 1500лв с три дни работа в седмицата! Всичко е рутина, опит и търпение.

Ако сте клиент на небанкова финансова институция е много важно да подържате добри отношения с кредитния си консултант.

За далаверите

Например, ако имате забави кредитния консултант е човека, който ще вкара пари по вашия кредит. Правилно прочетохте! В много Компании, липсата на резултати (слаба събираемост и слаби продажби) доведе до нещо, което се счита за абсолютно нормално в наши дни – кредитни консултанти, мениджър екипи и офис мениджъри теглят безлихвени заеми от компанията, за която работят или вземат кредит от банка и вкарват пари по забавени кредити на клиенти. Защо го правят ли? Ами защото не разбират от финанси и кредитиране. Защото са алчни, защото са …….. комплексирани и в своето безсилие….искат, някой да ги потупа по рамото. Та, ако попаднете на един от многото кредитни консултанти работещи по този начин от ИЗИ КРЕДИТ, КРЕДИ ХЕЛП, СИТИ КЕШ, МАКС КРЕДИТ, КРЕДИТ ТАЙМ и др. ………. ще може да си плащате, когато поискате.

Що е излив

В тези компании има един израз, който не фигурира във финансите и банковото дело, а именно контролиран излив. Едва ли има предприемач, още по-малко банкер, който целнасочено да губи контролирано…..пари. Този показател излив е различен за отделните фирми, като варира между 1% и 3%. Най-често е 2% от портфолиото на кредитния консултант, респективно екипа и офиса. Един клиент отива в излив, когато по кредита не е постъпило плащане 90 дни, т.е. ако плащате една седмична вноска на всеки 30-40 дни, вие никога няма да отидете в излив и кредита ви няма да бъде продаден на колекторска фирма за събиране.

Съвсем друг е въпроса, че когато изпаднете в затруднение да погасявате кредита си така, както е по погасителен план, Компаниите са в правото си да ви начисляват лихви и неустойки. Тогава се сърдете единствено на себе си и търсете начин да се разплатите, а не да се оплаквате по медиите.